Αχιλλέας Γκούμας : Πρώτη μας προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνίας στο Δήμο Πάργας

Άρθρο του Αχιλλέα Γκούμα, Υποψήφιου Δημάρχου Πάργας

Η πενταετία που έρχεται θα είναι γεμάτη προκλήσεις για τον Δήμο Πάργας και η κάθε Δημοτική Αρχή οφείλει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί.

Τι είναι όμως αυτό που λείπει από τον Δήμο Πάργας και μένει στάσιμος; Διοίκηση. Διοίκηση με σχέδιο για τη λύση των προβλημάτων και όραμα για την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής. Διοίκηση με προτάσεις για συνολικές κι όχι αποσπασματικές και τυχαίες παρεμβάσεις.

Στη χώρα μας τώρα και για τα επόμενα χρόνια θα τρέχουν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των δημοτών, δημιουργώντας υποδομές που χρειάζεται ο τόπος για την ανάπτυξη του και την ευημερία του. Οι υποδομές όμως δεν γίνονται με κανένα μαγικό ραβδί. Χρειάζεται σχέδιο,  πρόγραμμα και συνεργασία με τους εργαζόμενους του Δήμου, με εξωτερικούς φορείς, με εξειδικευμένους επιστήμονες, την Περιφέρεια, την Κυβέρνηση, αλλά πάνω από όλα με τους ίδιους τους Δημότες , που ήδη συνδράμουν σημαντικά στην προσπάθεια μας με τις προτάσεις τους.

Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι ότι, σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα στον Δήμο Πάργας, μαζί με την κοινωνία. Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα των δημοτών, κάθε γειτονιάς, κάθε μεμονωμένου ανθρώπου, αλλά και συλλογικά οργανωμένων ομάδων του Δήμου μας.  Αναζητούμε και βρίσκουμε μαζί τις βέλτιστες λύσεις.

Αυτό που θα επιδιώξουμε, ως αυριανή διοίκηση με τα εκλεγμένα Συμβούλια των Κοινοτήτων, θα είναι η συμμετοχή στη διοίκηση, στη λήψη αποφάσεων και ευθυνών, μιας και είναι ο μοναδικός τρόπος που θα μπορεί να καταρρίψει τις καχυποψίες και να μικρύνει την απόσταση μεταξύ των ∆ημοτικών Ενοτήτων.

Επιπλέον θα τους εκχωρήσουμε το δικαίωμα να συντάσσουν δικό τους προϋπολογισμό εξόδων και θα εφαρμόσουμε την προβλεπόμενη από τον νόμο, «παγία προκαταβολή», μέσω της οποίας οι πρόεδροι πληρώνουν οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις αρμοδιότητες που απονέμει ο νόμος.

Το πρόγραμμα μας είναι δομημένο σε άξονες. Περιλαμβάνει έργα μικρά και μεγάλα. Έργα υποδομών, έργα για την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας του Δημότη. Έργα ουσίας που θα βάλουν τον Δήμο Πάργας σε τροχιά ανάπτυξης.

Σχεδιάζουμε για το μέλλον ένα Δήμο Πάργας φιλικό προς όλους τους δημότες. Με παρεμβάσεις για την διευκόλυνση των Α.Μ.Ε.Α., με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με την ολική παρέμβαση στον δημοτικό και οδικό φωτισμό, με την αισθητική και λειτουργική ανάπλαση των κέντρων και των γειτονιών σε όλες τις ∆ημοτικές και τις Τοπικές κοινότητες, με την αξιοποίηση της αγροτικής οδοποιίας, με την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας, με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων και όχι μόνο.

Ένας από τους μεγάλους στόχους μας ως νέα Δημοτική Αρχή, είναι αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και να δώσουμε έμφαση στην προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, επενδύοντας και σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός τουρισμός, ο πεζοπορικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός.

Δίνουμε προτεραιότητα στον άνθρωπο και στην κοινωνία. Για αυτό και βλέποντας όλοι τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πολιτική προστασία στον Δήμο Πάργας με πρόγραμμα για σεισμούς –πυρκαγιές- πλημμύρες. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τα σώματα ασφαλείας στον Δήμο Πάργας, σε συνεργασία πάντα με το κεντρικό κράτος, ενώ θέλουμε επίσης, να είμαστε εμείς η πρώτη Δημοτική Αρχή και εγώ ο πρώτος Δήμαρχος που θα βάλω την δική μου σφραγίδα στην προστασία των δημοτικών δασών του Δήμου Πάργας, συντάσσοντας ολοκληρωμένες μελέτες διαχείρισης και ανάδειξης τους. Κάτι που δεν έχει κάνει κανείς μέχρι σήμερα!

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι η υγεία. Για εμένα, αλλά και για τον συνδυασμό μας η ενίσχυση των δομών υγείας είναι ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων του Δήμου μας. Χρειάζεται να δώσουμε κίνητρα σε νέους γιατρούς και νοσηλευτές, ώστε να έρθουν και να εργαστούν στα Κέντρα Υγείας Πάργας και Καναλακίου με σκοπό την εξασφάλιση της 24ωρης καθημερινής λειτουργίας τους.  Χρειάζεται να κάνουμε αγώνα για την στελέχωση του τομέα ΕΚΑΒ στον Μεσοπόταμο.

Ο Δήμος Πάργας , ελλείψει οργάνωσης, σχεδίου και οράματος, έχασε τουλάχιστον μια τετραετία, κατά την οποία η διοίκησή του προσπάθησε απλώς να διαχειριστεί την καθημερινότητα. Τα ελλείμματα σήμερα είναι τεράστια και σε πολλούς τομείς.

Ο Δήμος Πάργας δεν αντέχει άλλη μια πενταετία στασιμότητας και μίνιμουμ διαχείρισης. Για αυτό και ζητάμε από τους πολίτες να αναλάβουμε την ευθύνη, όχι μόνο για τα απλά, τα καθημερινά, αλλά και για τα δύσκολα. Ζητάμε από τους πολίτες εντολή για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας, για να κάνουμε το Δήμο μας καλύτερο. Στις 8 Οκτωβρίου καλώ τους πολίτες να κάνουμε μαζί το μεγάλο βήμα στο αύριο για τον Δήμο Πάργας.

 

 

 

Ετικέτες:

Array
followfollow

Σχετικά άρθρα